Volkoren granen goed voor het hart!

Pumpkin Spice Granola 

Groot onderzoek toont aan dat volkoren granen – in weerwil van de laatste dieetmode – juist goed zijn voor het hart!

Volkoren tarwe, rogge en haver zijn gezond voor het hart. Hoe meer je ervan eet, hoe minder hartziekten je krijgt en hoe kleiner je kans aan hart- en vaatziekten te overlijden. Dat vonden Amerikaanse onderzoekers die bijhielden wat 120.000 mannen en vrouwen tussen 1984 en 2010 aten, waar ze ziek van werden en waar ze aan overleden.
Dit gezonde nieuws over graan is een klap voor de anti-tarwe en anti-zetmeeltrend die de afgelopen jaren de dieetmode in Nederland overheerste (en die de adviezen van het Voedingscentrum onterecht tegensprak).
Iedere dikke volkoren boterham méér per dag, en dan iets minder van wat anders, verlaagt de kans om spoedig te sterven met 5 procent, schrijven de Harvard-onderzoekers.
Met een wat andere rekenmethode vonden de onderzoekers dat vervangen van een dagelijkse portie rood vlees door een portie volkoren granen de sterfte in de komende jaren zelfs met 20 procent laat dalen. Wie uitgezeefde meelproducten (zoals wit brood) laat staan en in plaats daarvan volkoren neemt, reduceert zijn sterftekans met 8 procent.
In eerder onderzoek werd al aangetoond dat de kans op darmkanker iets afneemt door volkorenproducten. Maar op andere kankersoorten hebben tarwe, haver en rogge kennelijk geen invloed. Tenminste, niet als alléén naar volkoren producten wordt gekeken.
De meeste mensen die veel graan eten, bewegen namelijk ook meer dan de wittebroodeters, of de mensen die helemaal geen brood eten. En meestal eten de volkoreneters ook meer groente. In die combinatie krijgen volkoreneters wel minder kanker…
Dit onderschrijft maar weer dat De Schijf van Vijf goed zit met zijn broodadvies!
Voor het hele artikel: NRC Handelsblad 6-1-2015